Knaprig blåbärspaj
Förra veckan var jag till biblioteket och lånade bla "a piece of cake" av Leila Lindholm. Tycker det är så härligt att läsa kokböcker speciellt när det är så vackra bilder till, som just i Leilas böcker.
Hur som helst så hade jag kvar blåbär i frysen sedan förra sommaren som jag kände att det var dax att göra något med så då blev det en smarrig blåbärspaj ur just Leilas bakbok. Och precis som Leila skriver så blev den så där knaprig och jättegod!
Blåbärspaj
Havrebotten:
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
Fyllning:
250 g färska blåbär (eller frysta)
2 dl blåbärsylt
1 msk balsamvinäger
2 1/2 msk potatismjöl
Knaprig topping:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä ett pajskal med havrebotten (nagga degen med en gaffel) och tryck fast kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ned. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjölet och fyll skalet.
Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i ca 2 minuter.
Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca 25 minuter.